ASTRID LINDGRENS VÄRLD

Astrid Lindgren är en av våra mest älskade författare genom tiderna. Hon föddes 1907 i Vimmerby och levde tills hon var hela 94 år. De flesta av hennes barnböcker räknas som klassiker. Inte bara i Sverige utan i stora delar av världen är barn uppväxta med Emil, Ronja, Pippi och Madicken. 2014 räknade man med att hennes böcker sålt i 150 miljoner exemplar på 104 olika språk. Astrid fick under sin livstid många priser för sina böcker. Bland dessa priser finns den stora guldmedaljen från Svenska Akademien och hon blev även hedersdoktor vid Linköpings universitet och universiteten i Warszawa och Leicester. Efter Astrids död instiftades ett litteraturpris till hennes minne av den svenska regeringen. Det är nu, efter Nobelpriset, det största litteraturpriset i världen med sina fem miljoner i prissumma. 1996 fick hon i Ryssland en steroid uppkallad efter sig och 1997 blev hon utnämnd till Årets svensk. Astrid engagerade sig gärna för de saker hon tyckte var viktiga, hon deltog i arbete för barns rättigheter och i djurskyddskampanjen och även mot kärnkraften. Hon engagerade sig också politiskt inför valet 1976 med sin novell Pomperipossa i Monismanien. 2015 fick hon överta platsen på 20-kronorssedeln från Selma Lagerlöf.

Författare av en slump

Astrids författarskap startade lite av en slump. Hon hade under lång tid berättat för sin dotter Karin om Pippi och tänkte därför att hon skulle skriva ner den när hon fick tillfälle när hon gjorde illa sin fot och blev satt på vila. Hon skickade då in en kopia till Bonniers förlag som skickade tillbaka det. Hon skickade då in en annan berättelse till ett annat förlag, Rabén & Sjögren, som hade en tävling. Berättelsen hette ”Britt-Mari lättar sitt hjärta” och kom på en andra plats i tävlingen. Året därpå, 1945, utlyste företaget ytterligare en tävling till vilken Astrid skickade in en lite ändrad version av Pippi som då fick första pris. Boken blev såklart en succé. Nästa tävling som anordnades var den som ledde till ”Mästerdetektiven Blomkvist” som kom på en delad första plats. Efter det blev det inga fler tävlingar, men många fler böcker!

Astrid Lindgrens värld

I Astrids födelsekommun Vimmerby kan du idag besöka Astrid Lindgrens Värld som är en park som grundades 1981. Där kan du möta alla Astrids figurer i en miljö skapad för att familjer ska kunna vandra runt i samma miljö som man ser i filmer och upplever i böckerna. I parken spelas teatrar och i vissa tas publiken med i handlingen. Det har ven öppnats ett kulturcentrum i Astrids namn i anslutning till parken, Astrid Lindgrens Näs. Parken drar varje år massvis med besökare och har lett till en ökad turism i hela området. Vimmerby blev såklart som mest känt på grund av Emil och redan där började folk besöka orten, men efter parken tillkommit har det hela blivit ännu större och bygden har såklart mycket att tacka Astrid för, liksom Sverige har överlag. Det finns inte många länder i världen där barnen inte vet vem Pippi är, det är häftigt att Astrid från lilla Sverige blev så otroligt stor.

Källa – sprakokultur.se/astrid-lindgren-del-1/