August Strindberg

Detta var en man som var mycket för lyrik och romaner, vilket blev hans specialitet inom sin författarroll. August blev väldigt omtyckt som en av dom mest betydelsefulla författarna som fanns. Denna man var en oslagbar författare som fanns i Sverige, inte bara under ett decennium, utan flera. August föddes år 1849 den 22 januari i sin borgarfamilj men omkom av sin långvariga sjukdom 1912. Den berömda författaren gjorde sin allra stora genombrott med sin bok ‘’Röda rummet’’ som släpptes 1879. Det var efter denna bok som alltfler började höra om August Strindberg och hans fantastiska skrivande.

Astrid Lindgren

Det var år 1907 som den mest kända författaren Astrid Emilia Lindgren föddes. Hon lyckades göra 34 bilderböcker och kapitelböcker som landade på 41. Detta var böcker för barn och hennes mästerverk räknades som barnlitteraturens klassiker. Det var inte förens Astrid vad 37 år gammal som hon gjorde sin allra första bok. Det var när hennes dotter Britt-Marie började tala om för sin mamma Astrid vad hennes hjärna och hjärta sa. Britt-Marie började prata om att hon ville att mamma sin skulle berätta sagan om Pippi år 1944. Det var då Astrid satte igång med Pippi Långstrump som inte släpptes förens år 1945, och det var även denna bok som Astrid slog igenom med, men hon levde på sitt liv som hon levde innan Pippi Långstrump skrevs. Alla böcker som Astrid gjorde hade alltid en betydelse till hennes egna liv. Barnen i Bullerbyn börjades skrivas och detta var en betydelse då den låg nära hennes uppväxt, angående rollerna mm, det kunde även handla om Astrids mor eller fars barndom. Med sina böcker gjorde även Astrid filmer utav, vilket uppskattades av alla läsare. Astrids olika böcker blev även populära utomlands, även filmerna. Filmerna dubbades till engelska, spanska mm, och böcker gjordes på det språk. I skolorna får man höra mycket om just Astrid Lindgrens sagor och berättelser, både i Sverige och utomlands. Hon var väldigt omtyckt över hela världen. Det var 2002 den 28 januari som Astrid Lindgren avled.

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf

Det var den 20 november år 1858 som Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes. Selma var ganska sjuklig som barn och det var därav varför hon studerade och läste väldigt mycket då hon hade den tiden. Det var när hon började kunna läsa som intresset för skrivandet ökade. Det var från en studieresa som Selma gjorde med sin väninna Sophie Elkan som också höll på med att arbeta som författare, som Selma kom hem med sin roman ”Antarktis mirakel” år 1897. Det var inte förens två år senare som Selmas andra noveller kom ut.

Det var år 1909 som Selma fick sitt Nobelpris för ämnet litteratur för hennes bok ”Nils Holgerssons underbara resa”. Det var även hon som tog emot den allra första Nobelpriset som svensk i litteratur. Selma var även den allra första svenska kvinnan någonsin som fick ta emot ett Nobelpris. Det var ytterligare hon som blev invald till i den svenska akademin. Selma blev 81 år gammal och avled 1940 den 16 mars.