BURNING MAN – FESTIVALEN FÖR OCH AV BESÖKARNA

Burning man är en festival som varar i en vecka under månadsskiftet augusti-september i Black Rock Desert i Nevada, USA. Det hela började 1986 i San Fransisco men flyttade till Black Rock City 1991. Namnet härstammar från det brännande av en jättemänniskofigur som sker varje år under festivalen. Det är besökarna själva som skapar evenemanget genom sina installationer, byggnader och konserter. Evenemanget har blivit större och större och 2014 hade man 65 000 deltagare.  Black Rock City är en temporär stad som även den skapas av Burning Man folket. Volontärer gör allt från stadsplaneringen byggnader, läger till campingplatser. Den tillfälliga staden har till och med en flygplats för privatplan. Evenemanget har sedan 2007 en afrikansk motsvarighet som heter Afrika Burn och äger rum i Sydafrika. Den hade 2014 ca 10 000 deltagare.

Riktlinjer för deltagarna

Eftersom festivalen drivs av deltagarna har tio riktlinjer tagits fram för att alla ska kunna ta egna beslut i skapande av sina installationer. Riktlinjerna handlar om inkluderande, givande, självtillit, personligt uttryck, gemensamt arbete, ansvarskänsla, miljöpåverkan, dekommodifikation, deltagande och omedelbarhet. När det gäller dekommodifikation gäller reglerna inte tredjepart eftersom väldigt mycket behövs utifrån för att få hela arrangemanget att fungera men transaktioner under själva festivalen är det som inte ska finnas. Det finns undantag även på området under festivalen vilket är en glassförsäljning som sker till stöd för en skola i närheten av området. Du betalar en biljett för att vara med på festivalen men sedan betalar du inte för att delta utan då kan en del byteshandel idkas men inget annat.

Ta hand om varandra

Hela evenemanget är något utöver det vanliga som man nog inte riktigt kan förstå vidden av om man inte varit deltagare själv. Genom att titta på bilder och läsa om det hela kan du få en känsla av hur stort det hela är och hur annorlunda det faktiskt är men att helt förstå går nog bara om man faktiskt besökt evenemanget. Man kan läsa mycket om det hela på nätet men de allra flesta besökarna är väldigt tystlåtna om vad som sker under festivalveckan. Reportrar har besökt evenemanget för att försöka förklara det hela men vad de flesta kommer fram till är att det faktiskt inte går att förklara utan måste upplevas. Tanken är att du ska ta med dig mat och vatten för att klara dig själv i en vecka men skulle du få slut av någon anledning står massor av människor på tur att ta hand om dig eftersom det är just den andan som festivalen handlar om, att dela med sig och ta hand om varandra. På olika platser på området får du ta del av olika saker, allt från massage till mat av olika slag. En annan viktig del av det hela går ut på att bygga det mest annorlunda, fantasifulla och roliga färdmedlet där du kan ta med så många som möjligt på en tur på området, lite extra fest i festen.

Ta hand om varandra

Hur man än försöker så går det inte att förklara Burning Man, det måste upplevas!