GATUKONST PÅ HÖG NIVÅ MED BANKSY

Gatukonst handlar om offentlig och ofta olaglig konst på väggar eller andra ställen i städer. Det kan ses som en vidareutveckling av graffittin. Syftet med konsten kan variera men handlar oftast om konstnärens uttryck men kan också ha syften som handlar om propaganda i olika frågor. Konstformen uppstod under 1980-talet och kom till Sverige under 1990-talet. En av de mest populära gatukonstnärerna idag är brittiska Banksy.

Anonym konst

Banksy är ett pseudonym för en graffitikonstnär från England. Han har blivit känd över hela världen för sina subversiva och satiriska målningar. Det finns ofta politik eller social mening i hans målningar. Målningarna återfinns på gator, väggar och skyltar. Till en början dök målningarna upp i Bristol men senare har de börjat dyka upp runtom i världen. Banksy är mån om att behålla sin anonymitet och har inte varit delaktig i de böcker som skrivits om honom. Ingen vet varken ålder eller namn på Banksy men teorierna är många. Eftersom målningarna startade i Bristol tror man att han kommer därifrån. Många möjliga namn finns i teorierna där de som använts flitigast är Robert Banks och Robin Cunningham. Väldigt få människor vet Banksys identitet men han har gett några intervjuer under åren. Den engelska tidningen The Guardian har genom deras journalist Simon Hattenstone fått en intervju med honom och beskriver honom som ”en 28-årig man som dök upp klädd i jeans och t-shirt, med en silvertand, silverkedja och ett silvrigt örhänge”

Gatukonst, böcker och tavlor

Banksy är mest känd för sin gatukonst men sysslar även med andra verk där han sålts för stora pengar runtom i världen. Bland annat har ett verk sålts till kändisen Angelina Jolie. Han har en egen hemsida som är gjord av Steve Lazarides som också agerar agent åt Banksy på sitt galleri, Laz Inc, i London. Den första boken med foton av Banksys verk heter ”Banging your head against a brick wall” och följdes av ”Existencilism” och sedan ”Cut it out”. Senare har en bok utkommit med en kombination av bilder från de tre böckerna tillsammans med nytt material, den heter ”Wall´s it all about”. 2010 var ett år när Banksy nådde ytterligare en framgång genom att bli första konstnär att få möjligheten att skapa ett intro till en tv-serie. Det var tv-serien Simpsons som fick ett eget Banksyintro.

Hitta Banksy i verkligheten

Om du vill se Banksys verk i verkligheten så hittar du hans verk på flera ställen i världen. Många verk tas bort ganska snabbt men på vissa ställen får de vara kvar på grund av av att folk står upp för att behålla dem. På muren mellan Västbanken och Israel finns ett stort verk som tyvärr på ställen blivit överklottrad men stora delar kan fortfarande ses. På hans hemsida kan du se, om inte alla, de flesta av hans verk. Se till att ha en bra stund över då det är lätt att fastna i all häftig konst. Har du inte sett den tidigare så förbered dig på att bli hänförd!

Hitta Banksy i verkligheten