GUSTAV FRÖDING – TOLKAD OCH TONSATT

Gustav Fröding var en svensk författare och poet som föddes i Karlstad 1860 och dog i februari 1911. Fröding är sen sin död kanske mest känd för sin psykiska ohälsa tillsammans med sina poetiska framgångar. En av de mest kända diktsamlingarna är ”Stänk och flikar” som gavs ut 1896 i vilken man finner en av de mest omtalade dikterna, ”En morgondröm”, som fick Fröding åtalad men senare friad. Fröding arbetade även som journalist och kåsör på Karlstadstidningen. Han gav under sin livstid ut flera diktsamlingar och dikthäften. Fröding var 1911, samma år som han avled, nominerad till Nobelpriset men eftersom han gick bort det året kunde han inte erhålla priset. Musiken var viktig för Fröding. Hans dikter anses mycket musikaliska även utan att de tonsattes då musiken, av många, anses redan finnas i rytm och klang. Många kompositörer anser dock att det är svårt att tonsätta Fröding men många är de som har försökt genom åren.

Mando Diao

Mando Diao är de senaste att ge sig på Frödings dikter. De är ett populärt svenskt band från Borlänge som består av sex killar. Bandet spelar vanligtvis vad som brukar kallas för garagerock och indierock men har på senare år blivit enormt kända för sina tolkningar av Frödings texter. I slutet av 2012 släpper Mando Diao albumet ”Infruset” med tio tolkningar av dikter av Gustaf Fröding där ”Strövtåg i hembygden” blev den som slog igenom direkt och blev en jättehit i hela Sverige. Den låg hela 86 veckor som etta på Svensktoppen. Mando Diao som länge hade velat göra en barnskiva på svenska men aldrig kom riktigt till skott med det hela kände ändå att de fick en liten revansch när de fick idén att tonsätta Fröding.

Sven-Ingvars

En annan grupp som blivit kända med sina tolkningar av Fröding är Sven-Ingvars, ett populärt dansband från Grums med Sven-Erik Magnusson i spetsen. Även de låg på Svensktoppen med Frödingtolkningar. Den mest kända för den äldre publiken är alstret ”Det var dans bort i vägen”. Den dikten publicerades i diktsamlingen ”Gitarr och dragharmonika” 1891. 1971 spelade Sven-Ingvars in sin version av den och gav ut den i sitt album ”Sven-Ingvars i Frödingeland” och låg på Svensktoppen med låten i sex veckor där de som bäst nådde en fjärdeplats. Just den dikten hade även tidigare blivit tonsatt, första gången var 1899 och av Helfrid Lambert. För de stora massorna slog den dock igenom 1963 när Lars Söderströms inspelning låg på Svensktoppen under två veckor, båda veckorna med en andraplacering. Sven-Ingvars var således den första grupp som spelade in ett helt album med tonsatta dikter av Fröding men sett i framgång får man nog se Mando Diao som de som lyckats bäst om man ska se till Svensktoppen och sålda skivor.

Fröding lever kvar

Man kan lätt dra slutsatsen att Gustaf Fröding lever kvar på många sätt, fler kommer förmodligen tonsätta hans verk även i framtiden och både dikter och de redan tonsatta verken är redan klassiker som kommer lyssnas på i många generationer.

Fröding lever kvar