Hedvig Aurelius liv

Hedvig Aurelius föddes i Gammelby socken i Småland som ligger i Kalmar län under oktober månad 1843. Hon dog augusti 1902 och var då 58 år gammal. Det man känner till om Hedvig Aurelius och hennes liv idag är inte speciellt mycket alls men det lilla man känner till om henne är att hon växte upp med sina föräldrar. Hennes pappa Nils Fredrik Aurelius var prost och därför vet man också om att familjen naturligtvis hade stor koppling till kyrkan. Hennes mamma hette Fredrika Charlotta Ek och arbetade som lärare och undervisade i skolan. Hedvig Aurelius ska ha haft ett stort intresse för att skriva så pass stort så att hon började skriva barn och ungdomsböcker där flera av dem blev publicerade böcker. Fler av böckerna ska ha illustrerats av konstnären Jenny Nyström som är annars är mest känd för att ha illustrerat tomtar men naturligtvis också för att ha illustrerat i många författares böcker där Hedvig Aurelius är en av de alla författarna.

Böckerna och vad de handlar om

Att få tag på en av Hedvig Aurelius böcker idag är tyvärr inte det enklaste men de kan finnas på några utvalda bibliotek som bland annat novellen ‘farmors födelsedag’ som finns i folkskolans barntidning, 1892–1949 på flera bibliotek runt om i landet. Vill man läsa fler av hennes böcker kan det vara en bra ide att prata med de som jobbar på närmaste bibliotek och då höra om det på något sätt skulle vara möjligt att få in flera av hennes böcker i bibliotekets utbud. Att prata med de som arbetar på biblioteken är bra eftersom de då får vetskap om att intresset för en viss författare finns. Ibland kan biblioteken dessutom erbjuda digitaliserade kopior men för att veta exakt vad som gäller för Hedvig Aurelius böcker och noveller (eller annan författare där böckerna är svåra att få tag i) bör man förstås prata med det biliotket som man vill låna böcker hos. Ibland kan hennes också dyka upp loppisar och secondhand butiker runt om i landet. En bra ide kan vara att hålla koll på vilka böcker som finns på bokbörsen eftersom någon av hennes böckerna med stor sannolikhet kan dyka upp där och då kan man naturligtvis köpa boken vilket såklart inte vore helt fel att kunna göra.

Vinter och sommarlif (1895)

Vad handlar novellen farmors födelsedag om? Farmors födelsedag är en novell på fem sidor som följer två pojkar som försöker fånga småfåglar. Att försöka fånga fångar är såklart fel. Snabbt blir de straffade för deras elaka beteende samtidigt som fåglarna får släppas ut till det fria igen. De blir straffade av jätten Ruff som bestämmer sig för att stänga in pojkarna i en låda där de får stanna under en vecka i hopp om att pojkarna efter det ska ha blivit snälla.Vilka andra böcker och noveller hann Hedvig Aurelius med att skriva under sin livstid? Bland annat följande: – Vinter och sommarlif (1895)- Ett solhvarf  (1899)- Vårskisser (1901)- Änglatjänst (1902)- En duktig pojke (1903).