HEMINGWAY

För några år sedan fick jag ett stipendium från en författarklubb att åka till USA och lära mig om författaren Ernest Hemingway. Han föddes den 21 juli 1899 och anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika författare. Förutom att skriva romaner och noveller så var han även journalist och tog gärna uppdrag som krigskorrespondent. Hemingways stil var enkel och direkt, han påverkade en generation författare.

Ernest Miller Hemingway föddes i Illinois som det andra barnet till Grace Hall Hemingway och Clarence (“Ed”) Edmonds Hemingway. Ed var allmänläkare och Grace, operasångerska/musiklärare. Föräldrar hade ett okonventionellt arrangemang, där den ivriga feministen Grace, skulle gå med på att gifta sig med Ed endast om han kunde försäkra henne att hon inte skulle vara ansvarig för hushållsarbetet eller matlagningen. Ed gav sitt löfte och så förblev det, utöver sitt uppdrag som läkare så drev han hushållet, hanterade tjänarna och tillagade måltider när behovet uppstod.

Hemingway bok

Hemingway bok

Familj

Ernest Hemingway växte upp med fyra systrar, hans efterlängtade bror kom inte förrän Ernest var 15 år gammal. Unga Ernest tyckte om familjesemestrar i en stuga i norra Michigan där han utvecklade en kärlek till naturen och lärde sig jakt och fiske av sin far. Hans mamma gav honom istället känslan för konsten. I sommarhuset spenderade de alltid kvällarna tillsammans där de läste och spelade spel som schack, othello eller kortspel. Alla spelade tillsammans, vuxna som barn, vilket också var ovanligt på den tiden. På gymnasiet jobbade Hemingway på skoltidningen. Med Kansas City Star som uppdragsgivare jobbade han i sex månader innan han började längta efter större äventyr. Han var inte berättigad för militärtjänst på grund av dålig syn men istället anmälde han sig frivilligt som ambulansförare för Röda korset i Europa 1918. I juli samma år, medan han var på tjänst i Italien, skadades Hemingway allvarligt vid en explosion. Det var en omfattande skada som krävde många operationer. Som den första amerikanen som överlevt att bli sårad i Italien under första världskriget, tilldelades han en medalj från den italienska regeringen. När han återhämtade sig på ett sjukhus i Milano så träffade han Agnes von Kurowsky, en sjuksköterska vid Amerikanska Röda korset, och blev förälskad. Tillsammans planerade de att gifta sig när han hade tjänat tillräckligt med pengar.

Sviken

Efter att krigets avslut i november 1918 så återvände Hemingway till USA för att där leta efter ett jobb för giftermålet. Men av det blev det inget. Hemingway fick ett brev från Agnes i mars 1919, där hon gjorde slut. Han blev så deprimerad att han sällan lämnade huset. Ett helt år tillbringade han hemma hos sina föräldrar och återhämtade sig från både fysiska och emotionella sår. I början av 1920 fick Hemingway jobb i Toronto för att hjälpa en kvinna att ta hand om sin funktionshindrade son. Där träffade han funktionsredaktören för Toronto Star Weekly, som anställde honom. Efter sommaren samma år flyttade han till Chicago och blev författare för The Cooperative Commonwealth, en månadstidning, medan han fortfarande arbetade för Star. Han längtade dock efter att skriva fiktion och började skicka in noveller till tidskrifter, men de avvisades gång på gång. Men genom gemensamma vänner träffade Hemingway romanförfattaren Sherwood Anderson, som var imponerad av Hemingways noveller och uppmuntrade honom att fortsätta att skriva. I den vevan träffade han kvinnan som skulle bli hans första fru, Hadley Richardson. Paret gifte sig i september 1921. Sherwood Anderson, precis tillbaka från en resa till Europa, uppmanade det nygifta paret att flytta till Paris, där han trodde att en författares talang kunde blomstra. De seglade från New York i december 1921.

Frankrike

Hemingways hittade en billig lägenhet i ett arbetarklassdistrikt i Paris. De levde på Hadleys arv och Hemingways inkomst från Toronto Star Weekly, där han blev anställd utlandskorrespondent. Hemingway hyrde också ut ett litet hotellrum för att använda som sin arbetsplats. Det var där han började fylla anteckningsbok efter anteckningsbok med berättelser, dikter och berättelser om hans barndomsresor till Michigan. I december 1922 hände vad som kan anses vara en författares värsta mardröm på den tiden. Hans fru, som åkte med tåg för att träffa honom för en semester, förlorade en portfölj fylld med en stor del av hans senaste arbete, inklusive kopior. De hittades aldrig igen. 1923 accepterades flera av Hemingways dikter och berättelser för publicering i två amerikanska litterära tidskrifter, Poetry och The Little Review. Sommaren samma år publicerades Hemingways första bok, “Tre berättelser och tio dikter”, av ett amerikansk-ägt Parisförlag. I november 1960 togs Hemingway in på Mayo Clinic för behandling av hans fysiska och mentala symtom. Han fick elektro chockterapi för sin depression och skickades hem efter en två månaders vistelse. Hemingway blev ytterligare deprimerad när han insåg att han inte kunde skriva efter behandlingarna. Efter tre självmordsförsök återinlämnades Hemingway till Mayo Clinic och fick mer chockbehandlingar. Även om hans fru protesterade, övertygade han sina läkare att han var tillräckligt bra för att åka hem. Bara några dagar efter att han utskrivits från sjukhuset sköt Hemingway sig i huvudet i sitt Ketchum-hem tidigt på morgonen den 2 juli 1961.

Skrivmaskin

Skrivmaskin