Jan Guillous liv

Denna artikel kommer att handla om Jan Guillous liv och några av hans frästa verk.

Jan Guillous är en svensk författare, journalist, kolumnist och framförallt en samhällsdebattör som har skriver för några av landets största tidningar.

Från IB till Aftonbladet

Jan föddes 1944 i Södertälje utanför Stockholm. Hans mor, Marianne Botolfsen kom från en ganska välbärgad familj och fadern Charles Guillous tjänstgjorde som diplomat med franska rötter där av efternamnet Guillou. Jan växte upp under väldigt goda förhållanden främst i Saltsjöbaden där Jan växte upp med sin mor och hennes nya man. Under högstadiet började Jan på Vasa Real men blev reglerad då han ofta hamnade i bråk och problem. Efter Vasa Real började Jan på två olika internat, Solbacka samt Viggbyholm. Solbacka kommer att påverka Jan enormt och kommer också enligt honom själv att vara grunden för den självbiografiska boken ”Ondskan”.

Jan uppger också att hans styvfar var en sadist och övergrepp sig på honom vid flera tillfällen. Undre 1960-talet inleder Jan sin journalistiska karriär och då på FIB Aktuellt som var en reportagetidning. Jan var ganska tidigt öppen med att han rent politiskt stod till vänster och han började då att skriva för flera vänstertidningar, som exempelvis Folket i Bild/Kulturfront. På tidningen Folket i Bild/Kulturfront träffar han då kollegan Peer Bratt som kommer att påverka deras båda liv men också att skaka om hela Sverige.

Jan och Peter Bratt publicerar ett stort avslöjande 1973 om en hemlig underrättelsegrupp som inte ens Sveriges Riksdag vet om. Detta skapar stora rubriker över hela landet men också internationellt. Det ledde dock till att både Jan och kollegan Peter dömdes till ett kortare fängelsestraff men deras avslöjande var ett faktum och skakade då om den socialdemografiska regeringen. Efter detta var Jan Guillou mannan på allas läppar. Jan Guillou började skriva en serie böcker om Carl Hamilton, en svensk underrättelseofficer som senare också har filmatiserats. Böckerna är mycket populära och bland dem mest sålda någonsin i Sverige. Enligt Jan själv så är böckerna baserade på verkliga händelser men SÄPO och andra dementerar detta. På 1980-talet blev Jan aktuell för en Tv-karriär då han ledde programmet ”Magazinet”. Jan blev alltmer en samhällsdebattör och deltog ofta i olika paneldebatter och skrev även om olika samhällsproblem i några av dem större svenska dagstidningar. Jans bokserie om korsriddaren Arn Magnusson är också en av hans större verk som har sålt i stora upplagor och flera filmatiseringar har gjorts.

Sedan 1990-talet skriver Jan kolumner i Aftonbladet där han ofta skriver om främlingsfientlighet, Palestina-Israel konflikten och mycket annat. Jan är en van gäst i morgonsoffor i olika Tv-kanaler. 1981 skriver Jan Guillou boken ”Ondskan” som enligt honom själv är en självbiografi men har dementerats av både sin mor och styvfar. Efter filmatiseringen av ”Ondskan” blir det ett tema då många tidigare studenter på olika internat känner igen den otäcka bilden på klimatet runt om fina internatskolor. Jan Guillou har varit gift två gånger och har en son. Idag driver jan ett bokförlag med andra stora författare och Jan är idag en av landets främsta debattörer och författare.