MANNAMINNE – EN ANNORLUNDA KULTURUPPLEVELSE

Mannaminne är ett friluftsmuseum som ligger i Häggvik i Kramfors kommun, Västernorrlands län. Museet är skapat av konstnären Anders Åberg och det invigdes 1980. Från start och till idags har museet växt och omfattar idag 50-tal byggnader.

Olika kulturer möts

Mannaminne är en unik plats där natur, kultur, konst, teknik, lokalt och globalt, historia och framtid möts. Museet är konstnären Anders Åbergs allkonstverk och kan närmast liknas vid ett friluftsmuseum. Det finns något för alla på Mannaminne, gammal som ung – liten som stor. När du vandrar omkring så möts du av ett jordbruksmuseum, konstmuseum, kinapaviljonger och spårvagnar. Hus från Ungern, Estland och Norge och en gigantisk jordglob i ett eget hus. I teknikhuset finns alla möjliga fordon, ett JA 35 Draken-plan, en bogserbåt från flottningen på Ångermanälven och mycket, mycket mer. I Stavkyrkan hålls helgmånsbön varje lördag och efter avslutad bön ordnas det enkel fika, antingen på kyrkbacken eller inomhus någonstans om det blir dåligt väder. Vidare så finns ett värdshus som serverar mat och kaffe, ett hotell där du kan bo och flera ”bed and breakfast” rum som går i konstens tecken. Mannaminne museum är nästan som ett slags levande by där det alltid finns nya saker att se, upptäcka och utforska. Utöver allt som finns på plats så brukar det också anordnas konserter, barnaktiviteter, tillfälliga utställningar, festivaler och mycket mer.

Började som café

Mannaminne började byggas som ett litet café där tanken var att man skulle kunna njuta av konst, kultur och musik. Långt från storstaden men som ett sätt att få storstadens kulturutbud till Nordingrå. Mannaminne blev sedan i samarbete med andra konstnärer ett allkonstverk med över 50 hus från när och fjärran. Alla föremål som samlades in blev en unik samling av konst och historia i en miljö som manar till eftertanke och lugn.

Alla är välkomna

Vid ett besök på Mannaminne är självklart även barn välkomna. Här finns gott om sysslor och aktiviteter för dem. På Mannaminne kan barnen få utlopp för sin fantasi och lek. Det är mycket lärorikt och spännande för barnen att gå runt och titta på alla saker. Det finns också en barntipsrunda med frågor om Mannaminne. Där kan man, om man hittar de rätta svaren, få fram ett lösenord. Klarar barnen detta så blir de utnämnda till experter och får ett diplom. För de mer stillsamma barnen finns bagarstugan där de kan sitta ner och skapa egna konstverk och målningar. Papper pennor, kritor, målarfärger och penslar finns på plats. Under sommarmånaderna anordnas ”barn-onsdag” vid kinapaviljongen där barnen leker och får olika uppdrag att utföra och sedan bjuds det på glass.

Mannaminne lever vidare

Anders Åberg avled i januari 2018 och många av hans verk fortsätter att beröra många människor eftersom hans konst finns i många offentliga miljöer. Han har smyckat såväl Solna tunnelbanestation, Arlanda och ett stort antal kommunhus och skolor. Störst var dock hans livsverk Mannaminne. Idag ägs och drivs Mannaminne av Stiftelsen Mannaminne. Stiftelsens styrelse består av fem ledamöter och tre suppleanter och representanter från Kramfors kommun, Region Västernorrland och föreningen Mannaminnes vänner.

Mannaminne lever vidare