Selma Lagerlöf och hennes värld

Selma Lagerlöf var en svensk författare född 1858 på gården Mårbacka i Värmland. Hon växte upp som barn nummer 5 av 6 till militären Erik Gustaf Lagerlöf och mamman Elisabet Wallroth. Selma föddes med en höftskada och när hon var endast tre år gammal blev hon sjuk vilket skulle leda till att hon blev förlamad i båda sina ben.

Selma Lagerlöf och hennes värld

Förlamningen försvann men den skulle ligga i grunden till att hon blev ett mer stillasittande barn än andra i hennes ålder även när hon mådde bättre i sina ben. Hon växte upp i ett hem som hade det bra ställt och hon blev hemundervisad där hon bland annat fick lära sig engelska och franska. Det var tydligt att hon tyckte om litteratur redan i tidig ålder och hon satt mer än gärna still bara för att kunna få njuta av en bra bok. Hennes intresse för böcker resulterade till att hon redan som sjuåring var fast bestämd om att hon skulle bli författare men det skulle dröja ett tag fören hon fick sin debutroman utgiven. Selma utbilda sig som lärare och började efter sin utbildning att arbeta som lärare i Landskrona där hon var en mycket omtyckt lärare. Intresset för litteraturen var förstås störst och Selma ville bli författare men att få ut sin debutroman visa sig inte vara hur enkelt som helst. Efter många misslyckade försök skrev hon slutligen ‘Gösta Berlings saga’ som publicerades 1891 när hon var 33 år gammal. Mest känd blev Selma för just ‘Gösta Berlings saga’ samt ‘Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige’ som utkom i två delar 1906 och 1907. Hon blev sedan den första kvinnliga författaren att vinna nobelpriset i litteratur som hon blev tilldelad 1909.

Uppmärksammad för sin brevväxlingUnder de senaste åren så har Selma blivit uppmärksammad på grund av hennes brevväxling med hennes två nära vänner Sophie Elkan och Valborg Olander. Breven har publicerats som böcker som folk har fått läsa och därmed fått en liten annan bild av Selma än vad de hade haft tidigare. I breven beskrivs nämligen Selmas stora kärlek till dessa två kvinnor. En kärlek som var så mycket mer än bara vänskap. Trotts detta levde hon aldrig öppet som lesbisk men då ska man också komma ihåg att hon levde under en tid då det fortfarande var olagligt att leva som homosexuell i Sverige. Selma var också feministiskt aktiv och var en av de kvinnor som kämpade hårt för den kvinnliga rösträtten. Beslutet om kvinnlig rösträtt i Sverige gick igenom 1919.

Uppmärksammad för sin brevväxlingSelma somnade in mars 1940. Veckan innan hennes död hade hon börjat känna sig betydligt tröttare än innan och hade plötsligt blivit väldigt svag i kroppen. Hastigt blev hon sjuk vilket resulterade i att hon blev sängliggande och tillslut medvetslös. Hennes dötts orsak ska ha visat sig vara lunginflammation och hjärnblödning, hon blev 81 år gammal. Selma är än idag en otroligt viktig författare när det kommer till den svenska litteraturen och även litteraturen överlag när man pratar om kvinnliga författare