Selma Lagerlöfs värld

Selma Lagerlöfs

Selma Lagerlöf en av 1900 talets mest kändaste kvinnor och är älskvärd och ihågkommen för sina historier än idag. Hon föddes den 20:e November 1858 i Värmland och var en av Sveriges mest kändaste författare. Under sin livstid skrev hon över 25 böcker och blev till och med tilldelad nobelpriset i litteratur vilket var mycket häpnadsväckande för sin tid. Lagerlöf är inte bara känd för sina böcker och de priser hon tilldelats utan även för sitt politiska engagemang för att kvinnor skulle bli jämställda i samhället.  Efter hon tilldelats nobelpriset 1909 så hade hon en framträdande roll i rösträttskongressen 1911 som utspelade sig i Stockholm. Att både ha fått nobelpriset och varit en framträdande röst i en folklig organisation så fick hon svar på tal när hon som första kvinna fick vara med i den Svenska akademin.

Tidiga år och utbildning

Hon växte upp på en gård i Värmland nära samhället Mårbacka, hennes familj var av lite högre klass så hon hade ingen jobbig uppväxt. Att hon skulle bli författare bestämde hon sig tidigt för och vid redan 7 års ålder visste hon vad hon skulle göra. Redan som barn hade hon fått inspiration till sina framtida berättelser blanda annat från sin farmor som berättade sagor för henne som liten vilket kan ha varit mycket positivt för hennes framtida författarskap. Vid 12 års ålder påbörjades hennes resa som skulle göra henne världsberömd, hon började då med att skriva dikter om gården hon växte upp på och med lite uppmuntran från en närstående vän förvandlades dessa dikter till prosor. Lagerlöf utbildade sig senare till lärare men under utbildningen hände det många negativa saker för hennes familj i Värmland. Först hamnade familjen i en ekonomisk konflikt så att Mårbacka fick säljas sen när hon hade avslutat utbildningen så avled hennes far. Detta var en mycket  svår tid för Lagerlöf men hon klarade av det och kom tillbaka starkare. Efter hon studerat till lärare så påbörjades ytterligare en utbildning fast inom litteraturhistoria och då upptäckte hon att berättelserna från sin barndom kunde användas för att komma ut som en slagkraftig författare.

Åren som författare

Gösta Berlings

1891 gick allt vägen för Selma Lagerlöf och hon publicerade sin första bok som var Gösta Berlings saga. Tack vare att hon fick ett stipendium så kunde hon färdigställa boken för en allmän läsning åt alla och det var här det började ta fart i hennes karriär. Den bok som gjorde henne mest känd internationellt och även nationellt är Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Nils Holgersson handlar om en liten pojke från Skåne som får en förbannelse över sig då han varit elak mot djuren på gården. Detta leder honom till en flock med gäss som han reser med över hela Sverige. Under resans gång inser han hur han betett sig emot sina föräldrar och djuren på gården vilket gör att han helt ändrar på sig. Sagan är en riktig klassiker som varje barn fått läst för sig som liten. Detta är också den bok som mest förknippas med efter sin död.