URKULT – FESTIVALEN DÄR MÅNGA KULTURER MÖTS

Festivalen Urkult, som också kallas Folkfest vid Nämforsen, har anordnats sedan 1995 i Näsåker som ligger i Sollefteå kommun i norra Sverige. Festivalens mål har sen starten varit att skapa kulturmöten över gränser under fred, kärlek, samförstånd och inkluderande. Under festivalen är inriktningen folk- och världsmusik och artisterna genom åren har varit många. De artister som uppträder under festivalen är många gånger annorlunda från många traditionella konserter och de är oftast mer inkluderande och nära sin publik. Festivalen drar gäster från hela Sverige och även delar av Europa.

Tre dagar fest

Festivalen pågår under tre dagar då folk bor mestadels i tält eller husvagn eftersom alla vill vara nära den vackra naturen som finns på och utanför festivalområdet. Man bor och umgås kring den vackra Ångermanälven och dess forsande vatten och dammar. Festivalen är lika rolig för ung som gammal och gästerna består av alla åldrar som umgås tillsammans under dagarna i Näsåker. Förutom konserterna som finns på flera olika scener på området så består programmet av barnteater, kurser och poesi. På och utanför området säljs hantverk av alla möjliga slag där vissa även under tiden gör de saker som säljs medan du tittar. All mat som serveras på festivalområdet är ekologisk och allt avfall sorteras och komposteras. Allt ska vara ekologiskt och snällt mot naturen.

Amfiteater bland tallar och nipor

Den stora scenen på området ligger i mitten av festplatsen. Scenen ligger nedsänkt och inramas av nipor beklädda med tallar i massor, väldigt karakteristiskt för den natur som finns längs Ångermanälvens kant. På området finns även mindre scener med uppträdanden men den stora scenen brukar dra mest folk där man kan sitta på kanterna runt om på filtar och mysa. På den stora scenen invigs varje festival med Eldnatten som brukar vara det som drar mest folk under hela festivalen. Eldnatten är en unik föreställning där flera konstformer möts. Såklart är det största just elden som kombineras med sång, dans och trummor. Under festivalen 2018 fick Eldnatten förändras då det i hela landskapet rådde totalt eldningsförbud. Arrangörerna stod inte handfallna utan lyckades göra en LED-natt istället som blev mycket omtyckt. Arrangörer och gäster hoppas såklart att den traditionella Eldnatten är tillbaka till 2019 då festivalen firar 25 år.

Eldsjälar gör det möjligt

Festivalen Urkult arrangeras av en förening som fungerar tack vare ideella krafter och eldsjälar. Föreningen arbetar för att hålla kostnaden för inträde och mat låga och det är möjligt tack vare ungefär 600 volontärer som ställer upp varje år. De vinster som kommer in används för kommande festival för att göra det hela bättre och bättre för varje år. Urkult har egna säkerhetsvakter som tillsammans med polis och inhyrda vakter sköter områdets säkerhet under dagarna. Alla är välkomna och ska känna sig trygga på Urkult oavsett könsidentitet, sexuell läggning eller religiös uppfattning. Urkult är en unik upplevelse och helt klart värt ett besök. Boka en tältplats och biljetter till nästa festival och upplev gemenskapen!

Eldsjälar gör det möjligt